11 قانون طوفان فکری برای یک جلسه موفق
شرکت ها و افراد به طور مداوم در حال کار روی حل مشکلات و سازگاری با تغییرات در داخل و خارج از کسب و کارشون هستند. طوفان فکری یک فعالیت سازنده است که میتونه راه حل ها یا ایده های منحصر به فرد زیادی رو به سرعت ایجاد کنه. درک قوانین اولیه برای طوفان فکری میتونه به شما کمک کنه تا یک جلسه موثر رو با یک گروه کوچک یا یک تیم بزرگتر برگزار کنید. تو این مقاله میخونید که طوفان فکری چیه و به 11 قانون طوفان فکری که برای یک جلسه موفق باید رعایت کنید میپردازیم.
طوفان فکری چیه؟
طوفان فکری فعالیتیه که در اون یک فرد یا گروه، ایده ها یا راه حل های جدید رو بیان میکنند با هدف تولید و جمع آوری ایده های بیشتر. جلسات موثر معمولا دارای مشارکت بالا و تفکر گستردست و توجه کمی به جزئیات یا امکان پذیر بودن ایده های جاه طلبانه میشه. تو محل کار، ممکنه یک جلسه طوفان فکری با یک تیم داشته باشید تا در مورد راه هایی برای افزایش بهره وری فکر کنید یا افرادی رو از تیم های مختلف انتخاب کنید تا در مورد چگونگی بهبود ارتباطات بین بخش های مختلف صحبت کنید.
مزایای طوفان فکری
طوفان فکری متفاوته با اینکه ما از یک نفر درخواست ساده ای داشته باشیم برای بیان نظراتش، این یک تلاش مشترکه که در اون همه افراد تو یک گروه می تونند مشارکت داشته باشند. برخی از مزایای عمده طوفان فکری رو براتون گفتیم:
کار برای رسیدن به یک هدف: طوفان فکری میتونه یک تیم رو برای تولید ایده های جدید دور هم جمع کنه. همکاری به افراد این فرصت رو میده که ایده های همدیگر رو بشنوند و تو یک هدف تیمی مشارکت کنند.
باز کردن ایده های جدید: تیم ها ممکنه راه حل ها یا ایده های جایگزین رو هنگام کار روزانه در نظر نگیرند و ممکنه فرآیندها یا رفتارهای ناقص رو غیرقابل تغییر بپذیرند. هنگام طوفان فکری، میتونید ایدههایی رو به اشتراک بذارید که ممکنه غیرممکن به نظر برسند، اما میتونند به ایدهای منجر بشن که ممکنه به بهبود چیزی کمک کنه.
تشویق خلاقیت: طوفان فکری یک فعالیت خلاقانه ست. خلاق بودن می تونه به افزایش روحیه کمک کنه و افراد ممکنه بینش بیشتری در مورد نحوه کار همدیگه به دست بیارند یا به راه حل های خلاقانه تری فکر کنند.
ارزش گذاری برای نظرات همه: وقتی همه رو تشویق میکنید که حتی عجیب ترین ایده های خودشون رو بیان کنند، احساس ارزشمندی میکنند. تو جلسات طوفان فکری، مهمه که از انتقاد یا اصلاح خودداری کنید تا همه رو تشویق به شرکت کنید.
چرا طوفان فکری مهمه
طوفان فکری برای تشویق و ایجاد ایده های جدید مهمه. این به افراد اجازه میده تا آزادانه فکر کنند و ایده های جدید رو بدون ترس از قضاوت یا عواقب بیان کنند. با طوفان فکری، میخواید تا حد امکان گسترده فکر کنید، و حتی اگر دستیابی به یک راهحل در ابتدا دشوار باشه، میتونه ایدههای دیگری رو ایجاد کنه که میتونید از اونها استفاده کنید. شرکت تو این جلسات میتونه محیطی ایجاد کنه که افراد احساس کنند مدیران و همکارانشون برای نظرات اونها ارزش قائل اند و تو راه حل ها یا بهبود فرآیندها مشارکت دارند.
11 قانون طوفان فکری
برخی از قوانین طوفان فکری که میتونید برای میزبانی یک جلسه موفق از اونا پیروی کنید:
1. یک محیط باز ایجاد کنید
یک جلسه طوفان فکری موفق میتونه به شما و تیمتون بستگی داشته باشه که تا حد امکان ایده های بیشتری تولید کنید. اگر تیم مطمئن باشه که ایدههاش مورد استقبال و مورد توجه قرار میگیره، احتمال مشارکت اونها بیشتره. این اطمینان رو به تیم بدید که تیم بدونه هر مشارکتی که تو جلسه طوفان فکری داشته باشه عاری از عواقبه و هر ایده، ایده خوبیه.
2. از همه بازخوردها خودداری کنید
چه مثبت و چه منفی، سعی کنید در طول جلسه از بازخورد خاص خودداری کنید. بازخورد منفی میتونه سوگیری در گروه ایجاد کنه و افراد رو از مشارکت منصرف کنه. شما باید بازخورد مثبت رو به تعداد ایده ها و مشارکت محدود کنید. مثلا تصور کنید تیم در حال طوفان فکری ایده های بازاریابیه و کسی ایده غیرممکنی رو پیشنهاد میکنه. به جای انتقاد یا ذکر این موضوع که ممکنه امکان پذیر نباشه، اونها رو به خاطر پیشنهادشون تحسین کنید و به طوفان فکری ادامه بدید.
3. فرصت برای آماده سازی بزارید
چند روز به تیم فرصت بدید تا در مورد ایدهها فکر کنند. اگر یک هفته قبل در مورد جلسه طوفان فکری با تیمتون در ارتباط باشید، میتونید ایده های اولیه ای رو ایجاد کنید که با اونها شروع کنید. یک مرور کلی از قبل میتونه به تیم زمان بده تا مطالعه ای داشته باشند و سوالاتشون رو بپرسند، و زمان شما رو برای طوفان فکری در جلسه به حداکثر برسونند.
4. اهداف تیمی عالی تعیین کنید
شما می خواید از اولین دسته از ایده هایی که به نظر بدیهیه یا اول به اونها فکر کردید، بگذرید. پس از مدتی، ممکنه مجبور بشید به طور انتقادی درباره اون راه حل ها فکر کنید و جنبه های مختلف موضوع رو بررسی کنید، این یکی از سودمندترین بخش های یک جلسه طوفان فکریه. هم برای تعداد ایده هایی که می خواید ایجاد کنید و هم برای کیفیتشون، اهداف بلندی رو تعیین کنید. مطمئن بشید که تیم میدونه که باید راهحلهایی فراتر از اونچه ممکنه با ابزارها و فرآیندهای فعلی ممکن باشه تصور کنه. شما باید تیم رو تشویق کنید تا هر ایده ای رو که داره به اشتراک بذاره، حتی اگه غیرممکن به نظر برسه.
5. بر اساس ایده های دیگر
اگر ایده هایی ارائه میشه که مثل بقیه اعضا تیمه، به هر حال استقبال کنید، چون هدف طوفان فکری کمیته. مزیت طوفان فکری با یک گروه اینه که هر کدوم دیدگاه و تجربه منحصر به فردی رو به ارمغان میارن. مثلا، اگه شما یک کتابفروشی دارید که دنبال تبلیغ یک رویداد تو آینده هستید، ممکنه کسی پیشنهاد بده که در روز رویداد تخفیف بزارید. کس دیگه ای ممکنه پیشنهاد کنه که تو اون روز کتاب یا کالای رایگان بدید یا با ثبت نام، تخفیفی در نظر بگیرند. وقتی که بعد از طوفان فکری وارد مرحله برنامه ریزی میشید، میتونید این تغییرات رو در نظر بگیرید.
6. ایده ها رو بعد از جلسه ویرایش کنید
ویرایش متن یا ایده ها ممکنه ساده به نظر برسه، اما تو جلسه این کار رو نکنید. اگه به ویرایش یک ایده فکر می کنید، بهتره یک ایده جداگانه ایجاد کنید و بعد جلسه ایده قبلی رو ویرایش کنید. شما می خواید طوفان فکری یک فعالیت سازنده باشه و هر چیزی که شما رو از این فرآیند گمراه میکنه رو تا پایان فعالیت کنار بزارید. این شامل اشتباهات املایی یا دستوری، دست خط درهم و … میشه.
7. ایده های متنوع رو تشویق کنید
اگه دو تا ایده با هم تضاد دارند، مهمه که هر دو رو داشته باشید تا هنگام تصمیم گیری به هر دوی اونها توجه داشته باشید. مثلا، اگر ایدههایی در مورد چگونگی سریعتر عرضه محصول به بازار داشتید، تیم تولید ممکنه کاهش زمان تحویل رو پیشنهاد کنه و تیم تحویل میتونه زمان تولید رو کاهش بده. شناسایی این چالشهای بالقوه میتونه به شما در جلوگیری از مسائل بیشتر کمک کنه.
8. سبک تیم خودتون رو بشناسید
مطمئن بشید که درک اولیه ای از سبک های کاری تیمتون دارید. به عنوان یک تسهیل کننده طوفان فکری، می خواید همه اعضا رو به یک مشارکت سازنده تشویق کنید. اگه میدونید که افراد بهطور مستقل عملکرد بهتری دارند، قبل از ارائه ایدهها به گروه بزرگتر، جلسهای رو ترتیب بدید که این امکان رو فراهم میکنه، یا اگر تو یک محیط کاملاً مشارکتی کار میکنید، ممکنه نیاز باشه تیم رو به گروههای کوچکتر تقسیم کنید.
9. فراتر از تیم درگیر بشید
گاهی اوقات، طوفان فکری با افراد خارج از تیم یا بخش میتونه راهی عالی برای تعامل با مشتریان فعلی یا جدید و افرادی باشه که میتونند بازخورد بیرونی ارائه بدن. اگه میخواید درباره محصول یا خدمات خاصی بازخورد داشته باشید، میتونید مشتریان تصادفی رو به یک جلسه دعوت کنید یا از گروههای هدف دعوت کنید.
اگه افراد زیادی روی یک پروژه کار می کنند، جلسات بین بخشی میتونه مفید باشه. یک شرکت انتشاراتی ممکنه جلساتی رو با تیم های تحریریه و تولید برای یک جلسه طوفان فکری در نظر بگیره تا در مورد چگونگی کاهش تعداد اشتباهات تایپی تو یک کتاب بحث کنه.
10. جلسه رو حول موضوع نگه دارید
ایده های عالی تو یک جلسه طوفان فکری میتونن به راحتی حواس شما رو از فعالیت منحرف کنند. روی کار متمرکز بمونید تا ایده های بیشتری ایجاد کنید
11. استفاده از ابزارهای بصری
از برگه یادداشتهای چسبدار، تختههای سفید یا نمودارها استفاده کنید، استفاده از ابزارهای بصری به افراد اجازه میده تا به سرعت کار کنند و پیشرفت شما رو مشاهده کنند. برگه یادداشتهای چسبدار روی دیوار ابزاری رایج برای جلسات طوفان فکری هستند چون پس از تموم شدن جلسه، میتونید اونها رو دستهبندی کنید.