اهداف کسب و کار: چی هستند و چگونه اون ها رو تعیین کنیم
اهداف کسب و کار بخش مهمی از فرآیند برنامه ریزی یک کسب و کاره و تضمین میکنه که یک شرکت تو مسیر رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلندمدت خودش قرار بگیره. این اهداف رو میشه به طرق مختلف مورد استفاده قرار داد، از جمله تشویق به کار گروهی بین کارکنان، کمک به شرکت برای دستیابی به فروش بالاتر و حمایت از یک تجارت در حین رشد. تو این مقاله، ما تعریف اهداف کسب و کار، انواع مختلف اهداف کسب و کار، نحوه تعیین این اهداف و نکاتی را برای راهنمایی شما در هنگام ایجاد اهداف برای سازمانتون رو بررسی می کنیم.
تعریف اهداف کسب و کار
اهداف کسب و کار به عنوان یک هدف تعیین شده توسط یک سازمان تعریف میشن که از دستاوردهای مورد نظرشون تو یک دوره زمانی خاص پشتیبانی میکنه.
اهداف کسب و کار که یک سازمان ایجاد میکنه باید به وضوح مشخص، قابل اندازه گیری و مشخص باشه. دستیابی به اهدافی که مشخص و قابل اندازه گیری نیستند بسیار سخته و به راحتی میشه اونها رو از دست داد. اهداف کسب و کار می تونه شامل حوزه های مختلف یک شرکت از جمله رشد، سودآوری و خدمات به مشتری باشه.
انواع اهداف کسب و کار
چندین نوع مختلف از اهداف تجاری وجود داره که یک شرکت می تونه تعیین کنه. رایج ترین انواع اهداف تجاری عبارتند از:
- اهداف کوتاه مدت کسب و کار
اهداف کوتاه مدت بر اساس چیزی که شرکت می خواد در آینده نزدیک انجام بده تعیین میشه. این نوع هدف اغلب برای دستیابی به چیزی در هفته، ماه یا سال آینده استفاده میشه. مثلا، افزایش تعامل با مشتریان در فضای مجازی طی شش ماه آینده یک هدف تجاری کوتاه مدت در نظر گرفته میشه.
- اهداف بلند مدت کسب و کار
یک هدف بلند مدت کسب و کار بر اساس دستاوردیه که یک شرکت می خواد در آینده به اون دست پیدا کنه. بیشتر اهداف بلندمدت مربوط به اهدافیه که رسیدن به اونها یک سال یا بیشتر طول می کشه. مثلا، گسترش به یک مکان جدید در طی پنج سال آینده یک هدف بلند مدت کسب و کار در نظر گرفته میشه.
- اهداف نتیجه کسب و کار
یک هدف نتیجه کسب و کار مستقیماً با یک نتیجه خاص مرتبطه که شرکت کنترل کاملی بر اون نداره. برای اطمینان از حصول نتیجه، یک شرکت باید اقدامات خاصی رو برای رسیدن به هدف انجام بده. مثلا، دستیابی به موقعیت کسب و کار برتر تو صنعت شما به عنوان یک هدف نتیجه در نظر گرفته میشه، چون این تنها به شرکت شما بستگی نداره که آیا این هدف محقق میشه یا خیر.
- اهداف فرآیند کسب و کار
هدف فرآیندی یک هدف تجاریه که کاملاً تحت کنترل سازمانه. مثلا، ارسال مقدار مشخصی کوپن به مشتریان در هر هفته یک هدف فرآیندیه چون رسیدن به این هدف کاملاً به شرکت و کارمندان اون بستگی داره.
- اهداف کیفی کسب و کار
یک هدف تجاری کیفی رو نمیشه با اعداد اندازه گیری کرد. مثلا، افزایش رضایت و لذت کارکنان در هنگام حضور در محل کار یک هدف کیفیه چون چیزی نیست که بشه به وضوح اندازه گیری کرد.
- اهداف کمی کسب و کار
اهداف کمی اون هایی هستند که قابل اندازه گیری اند. اونها خاص و قابل دستیابی اند و به راحتی قابل ردیابی. یک مثال از یک هدف کمی کسب و کار، کسب میزان مشخصی درآمد اضافی در طی سه ماه آینده است.
چگونه اهداف تجاری قابل دستیابی رو تعیین کنیم
در زیر مراحلی وجود داره که می تونید هنگام ایجاد اهداف تجاری برای سازمان خودتون از اونها استفاده کنید:
- طوفان فکری
اولین قدم در تعیین اهداف تجاری قابل دستیابی اینه که مدتی رو صرف طوفان فکری در مورد اهدافی کنید که می خواید در چند ماه و سال آینده به اونها برسید. این به شما کمک میکنه تا تمام اهداف کسب و کار رو روی کاغذ بیارید و مشخص کنید که کدوم اهداف اولویت دارند و کدوم ندارند. سعی کنید با سایر اعضای سازمان یا سهامدارانتون طوفان فکری کنید تا مطمئن بشید نظر همه رو اعمال کردید.
- مهمترین اهداف رو انتخاب کنید
هنگامی که تمام اهداف تجاری بالقوه رو یادداشت کردید، حالا زمان تصمیم گیریه که می خواید تلاشتون رو روی کدوم یک متمرکز کنید. شما می تونید چند هدف رو انتخاب کنید تا زمانی که احساس کنید سازمان شما و کارکنان می تونند اهداف رو به طور موثر و موفقیت آمیزی انجام بدن.
- اهدافتون رو مشخص کنید
بعد از اینکه تصمیم گرفتید روی کدوم اهداف تمرکز کنید، باید اونها رو تا حد امکان مشخص کنید. مثلا، به جای اینکه بگید میخواید فروش رو در سال آینده افزایش بدید، میتونید هدفی تعیین کنید که میخواید فروش کلی رو طی سه ماه آینده 5 درصد افزایش بدید. هرچی هدف مشخص تر باشد، بیشتر می تونید اون رو به مراحل عملی تقسیم کنید که تضمین کننده دستیابی به هدفه.
- تصمیم بگیرید که چگونه هر هدف رو اندازه گیری کنید
در حالی که ممکنه همه اهداف شما قابل اندازهگیری نباشند، هنوز باید راهی رو ایجاد کنید که در اون هر هدف رو اندازهگیری کنید و تعیین کنید که چه زمانی به طور رسمی به اون رسیدید. مثلا، اگر هدف شما افزایش رضایت کلی کارکنانه، می تونید یک نظرسنجی برای کارمندان در ابتدای هدف ارسال کنید و بعد هر چند ماه یکبار به توزیع نظرسنجی ها ادامه بدید تا به میزان رضایت 90 درصدی کارکنان برسید.
- هر هدف رو به اهداف کوچکتر تقسیم کنید
اگه اهداف بلندتری دارید، مثل افزایش فروش به میزان معینی در طول سال آینده یا گسترش در یک مکان جدید در عرض پنج سال، میتونید این اهداف رو به اهداف و وظایف عملیتر تقسیم کنید. این کمک میکنه تا اطمینان حاصل بشه که همه بدونند در رابطه با هدف چه مسئولیتی دارند و تلاش های شما برای دستیابی به هدف در مسیر خودش باقی میمونه.
- برای اهداف خودتون ضرب الاجل تعیین کنید
در مرحله بعد، شما می خواید برای هر هدف یک ضرب الاجل مشخص تعیین کنید. حتی اگه اهداف کیفی داشته باشید، باز هم می تونید یک جدول زمانی برای اونها پیاده سازی کنید. اگر ضرب الاجل تعیین نکنید، به احتمال زیاد اهدافتون از بین خواهند رفت. یک ضرب الاجل محکم به شما اطمینان میده که اقدامات لازم رو انجام بدید و کاملاً متعهد به دستیابی به هدف باشید. از انتخاب تاریخ خیلی زود یا خیلی تهاجمی خودداری کنید و مطمئن بشید که برای همه طرف های درگیر واقع بینانه و قابل دستیابیه.
- اهداف خودتون رو به صورت عمومی مطرح کنید
یک راه عالی برای مسئول نگه داشتن سازمان برای دستیابی به اهدافش اینه که اهدافش رو عمومی کنه. به ذینفعان، کارکنان، مدیران و سایر افراد کلیدی، اهدافی که شرکتتون در مورد اونها تصمیم گرفته رو اطلاع بدید و اونها رو از ضرب الاجل هایی که برای هر هدف تعیین کردید مطلع کنید. این به شما کمک میکنه تا شما رو مسئول نگه داره و همچنین فرصتی رو برای دیگران فراهم میکنه تا در تحقق اهداف تجاری شما مشارکت کنند.
- پیشرفت خودتون رو پیگیری کنید
شما باید به طور منظم پیشرفت هر هدفی رو که تعیین می کنید بررسی کنید. تاریخ و زمان خاصی رو انتخاب کنید که هر هدف رو دنبال کنید و پیشرفت رو جایی ثبت کنید که بتونید به طور منظم اون رو ببینید.
- یک سیستم پاداش راه اندازی کنید
اگه اهداف شما شامل کارمندان یا مدیران شما میشه، یک سیستم پاداش رو برای زمانی که اونها یک وظیفه مرتبط با هدف رو انجام میدن یا زمانی که کل هدف محقق شده ، در نظر بگیرید. این به کارکنان کمک میکنه تا انگیزه داشته باشند و برای رسیدن به هدف تلاش کنند.
نکاتی برای تعیین اهداف تجاری
در اینجا چند نکته وجود داره که باید هنگام ایجاد اهداف تجاری قابل دستیابی برای سازمانتون در نظر داشته باشید:
- قبل از تعیین اهداف، معیارسنجی رو اجرا کنید
نقاط قوت و ضعف سازمانتون رو شناسایی کنید و نقاط ضعفی رو که باید در فرآیند هدف گذاری روی اونها تمرکز کنید، مشخص کنید.
- به عملکرد گذشته سازمانتون نگاه کنید
ارزیابی عملکرد قبلی شرکت شما راه خوبی برای آگاه کردن شما در مورد اینکه در گذشته چگونه با یک چالش دست و پنجه نرم کردید و چگونه می تونید این چالش ها رو در آینده کاهش بدید، است.
- اطمینان حاصل کنید که اهداف شما واقع بینانه هستند
تعیین اهداف عالی فقط برای غرق شدن و دست کشیدن از هدفه قبل از دستیابی به اونه. به همین دلیل مهمه که اطمینان حاصل کنید که اهداف شما واقع بینانه هستند و می تونند در واقع توسط سازمان شما به دست بیان.
- تصمیم بگیرید که چه کسی مسئول هر هدف خواهد بود
صاحبان مشاغل نمی تونند به تنهایی به اهداف تجاری برسند. این مهمه که به وضوح مشخص بشه که چه کسی مسئول هر هدفیه که تعیین شده و چه کسی پیشرفت اهداف رو نظارت خواهد کرد.
نمونه هایی از اهداف کسب و کار
در اینجا چند نمونه از اهداف تجاری برای الهام بخشیدن به شما در هنگام ایجاد اهداف تجاری آورده شده:
- روحیه کارکنان را تا 30 درصد در شش ماه آینده تقویت کنید
- کاهش 20 درصدی هزینه های کارکنان در سال آینده
- افزایش کل مشتریان بر اساس 15 درصد طی شش ماه آینده
- تاکتیکهای بازاریابی و فروش قبلی رو ارزیابی کنید و تعیین کنید کدام یک کارآمد بوده (و کدام نه) و اونها رو برای سال تجاری بعدی اجرا کنید.
- تعامل مشتری در رسانه های اجتماعی را تا 10 درصد در دو ماه آینده بهبود بدید
- در شش ماه آینده ترافیک وب سایت سازمانتون رو 30 درصد افزایش بدید
- برای افزایش حضور آنلاین، یک مدیر بازاریابی شبکه های اجتماعی استخدام کنید
- ظرف دو سال آینده یک مکان تجاری دوم رو در شهر دیگری باز کنید