loading

بروزرسانی

اسکرام چیست ؟

عمومی
2022 آوریل 05

اسکرام یک چارچوب فرآیندیه که تیم ها از اون برای مدیریت توسعه محصول استفاده می کنند. صرف نظر از انواع پروژه هایی که معمولاً شما و تیمتون روی اونها کار می کنید، دونستن اینکه اسکرام چیه و چجوری می تونه به شما کمک کنه میتونه به مدیریت تمام فرآیندهای درگیر یک پروژه کمک کنه. تو این مقاله به این می پردازیم که اسکرام چیه، ارزش های اصلی اون چیه، تیم اسکرام  و مهم ترین مزایای استفاده از اسکرام چی هستند.

 

اسکرام چیه؟

اسکرام چارچوبیه که به اعضای تیم کمک میکنه تا با هم کار کنند و وظایف پیچیده رو به روشی موثر انجام بدن. اسکرام بخشی از متدولوژی چابکه که به تیم ها کمک میکنه تا از طریق توسعه و آزمایش مستمر به سرعت و به طور موثر به اهداف پروژه برسند.

اجرای چارچوب اسکرام به طور کلی شامل تقسیم کار یک تیم به بلوک های موقت به نام اسپرینته که کوتاه و دوره ای هستند. اسپرینت معمولا بین دو تا چهار هفته طول میکشه و شامل یک نقطه شروع، لیستی از الزامات و اهدافه که معمولا بر اساس اولویت های مشتریه. هر اسپرینت دارای یک سری مراحل به نام رویداده که عبارتند از:

برنامه ریزی اسپرینت: در طول مرحله برنامه ریزی، تیم اسکرام برای تعیین اولویت های بالا و تعیین هدف اسپرینت مربوطه همکاری می کند. معمولاً قبل از هر اسپرینت انجام میشه و رویکرد کلی رو بر اساس اهداف پروژه، عقب ماندگی و ضرب الاجل تعیین میکنه.

اسکرام روزانه: هدف اسکرام روزانه ارزیابی پیشرفت اسپرینت به صورت روزانه با پرسیدن جداگانه از هر یک از اعضای تیمه که روز قبل چه کار کرده اند، قراره روز بعد چه کاری انجام بدن و کجا به کمک سایر اعضای تیم نیاز دارند. اسکرام مستر سعی میکنه هر گونه مشکل احتمالی رو حل کنه و تیم رو برای یک برنامه منسجم برای 24 ساعت آینده آماده کنه.

بررسی اسپرینت: پس از تکمیل یک اسپرینت، تیم در مورد نحوه تأثیر اون روی پروژه بحث میکنه و ارزیابی میکنه که آیا پیشرفت قابل‌توجهی در جهت ارائه محصول نهایی به مشتری داشته یا خیر.

بازنگری اسپرینت: بعد از پایان اسپرینت، اعضای تیم به جنبه‌های مثبت و منفی اسپرینت تکمیل‌شده میپردازند. هدف اصلی این مرحله اطمینان از تکرار تمرینات خوب و اجتناب از تکرار اشتباهه.

 

ارزش های اسکرام ؟

پنج ارزش اسکرام عبارتند از:

تعهد: هر یک از اعضای تیم کاملاً متعهد هستند که وظایفشون رو به بهترین شکل ممکن انجام بدن و به طور مؤثر با همه اعضای تیم همکاری کنند.

تمرکز: هر یک از اعضای تیم به طور کامل بر روی کار خودش تمرکز میکنه و اینکه چگونه تکمیل موفقیت آمیزش میتونه روی هدف اسپرینت تأثیر بذاره.

صداقت: هر یک از اعضای تیم در مورد فرآیند تکمیل وظایفشون کاملاً صادق هستند و با هدف همکاری با همدیگه برای یافتن راه حل، چالش های خودشون رو با بقیه اعضای تیم به اشتراگ میذارن.

احترام: اعضای تیم به طور یکسان سهم هر کدوم از هم تیمی ها رو می شناسد و به هم اعتماد می کنند تا وظایفشون رو به بهترین شکل ممکن انجام بدن  و پذیرای ایده های جدی باشند.

شجاعت: هر کدوم از اعضای تیم این شجاعت رو داره که با هم تیمی های خودش و با ذینفعان پروژه در مورد پیشرفت کلی پروژه و چالش های خاصی که با اون روبرو هستند کاملاً شفاف باشه و در صورت نیاز تغییراتی رو پیشنهاد بده.

 

تیم اسکرام ؟

یک تیم اسکرام متشکل از چندین متخصصه که با هم کار می کنند تا محصولی رو به مشتری یا ذینفعان تحویل بدن. اکثر تیم ها نسبتا کوچک هستند و اندازه ایده آل معمولاً حدود هفت نفره و معمولاً چند رشته ای هستند و به اونها این امکان رو میده تمام جنبه های تکمیل یک پروژه رو پوشش بدن. یک تیم اسکرام معمولاً دارای نقش های تخصصی زیره:

اسکرام مستر: اسکرام مستر عضوی از تیمه که کل تیم رو رهبری و هدایت میکنه و مطمئن میشه که همه از قوانین و فرآیندهای اسپرینت پیروی می کنند. همچنین به طور مداوم به دنبال راه هایی برای بهبود کارایی و کاهش تعداد چالش ها و در صورت نیاز به اعضای تیم راهنمایی و آموزش میده.

صاحب محصول: نماینده مستقیم سهامداران و مشتریان پروژه است. نقش اصلیش معمولاً ترسیم چشم انداز کلی پروژه برای تیم اسکرام و بهینه سازی بازگشت سرمایه پروژه است.

تیم اسکرام: گروهی از متخصصان با مهارت‌ها و تجربه‌های مرتبط که برای تکمیل هر مرحله از پروژه با همدیگه همکاری می‌کنند.

 

مزایای استفاده از اسکرام

مزایای اصلی اتخاذ یک چارچوب اسپرینت هنگام تلاش برای تکمیل موفقیت آمیز یک پروژه عبارتند از:

به وضوح انتظارات رو مشخص میکنه. داشتن یک مالک محصول که به‌عنوان رابط بین ذینفعان پروژه و تیم اسکرام عمل میکنه، به این معنیه که شانس بالایی برای همه افراد در تیم وجود داره که بدونند همیشه از خودشون و از کل تیم چه انتظاری میره.

مقیاس پذیره. تقسیم یک پروژه به دوره های کاری متعدد میتونه به تیم های اسکرام اجازه بده تا دامنه، عملکرد، طرح ها و ویژگی های کلی رو در هر زمانی در طول فرآیند تکمیل پروژه تنظیم کنند.

نسبت به الزامات جدید انعطاف پذیره. اتخاذ یک چارچوب اسکرام به تیم اجازه میده تا کار رو بر اساس پیشرفت های جدید، مانند تغییر نیازهای مشتری و تحولات جدید بازار، تنظیم کنه.

خطرات رو کاهش میده. تعریف ظایف و برنامه ریزی برای تکمیل پروژه میتونه به تیم کمک کنه تا خطرات احتمالی رو قبل از وقوع اونها شناسایی و رسیدگی کنن.

به پیش بینی مهلت پروژه کمک میکنه. تقسیم پروژه به اسپرینت های کاملاً مشخص میتونه به تیم و ذینفعان پروژه کمک کنه تا تاریخ تحویل پروژه رو به طور دقیق پیش بینی کنند.

کاهش زمان عرضه محصول به بازار. تقسیم پروژه به چند قسمت میتونه به مشتری کمک کنه تا قبل از آماده شدن کامل از برخی از مهم ترین قابلیت های اون استفاده کنه.